10 травня 2020 р.

ДЕНЬ МАТЕРІ


Мама – це  перші слова, перші кроки, перші досягнення, перші розчарування, перші образи, перший біль. Про те, без чого не буває материнства. Так було і так буде завжди, тому радимо прочитати кілька книг про найріднішу в світі неньку.
«Діно-мама» Міли Ярошевич це казка-історія ,яка вчить дитину пізнавати світ у формі гри, приміряючи ролі й моделі, впізнаючи себе у персонажах та відповідаючи на запитання.
Ця казка допомагає приймати і любити свій світ, а тому це книга - про справжність, а не ідеальність.
 "Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами" Івана Малковича, Софії Ус.
Мама маленького Зайчика застудилася, і він вирішив піти купити для неї меду, адже чай з медом - найкращі ліки на горло. Але місто велике, а Зайчик - дуже маленький, і він заблукав... Зворушлива історія зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням... У надзвичайно живописних ілюстраціях Софії Ус гармонійно поєднуються олія і акварель.
 Туве Янссон «Країна Мумі-Тролів»  написав чудову книгу про
Мумі-маму,яка є справжнім втіленням турботи; вона виховує дітлахів (та й інших членів сім’ї) непомітно для них самих. Наприклад, вона ніколи не сварить за помилки, пояснює, як вийти зі скрутної ситуації, а ще — завжди має напоготові сумку з корисними і потрібними речами, як наприклад ліки чи теплі шкарпетки. 
Про пригоди сім’ї милих створінь мумі-тролів написано чимало, і Мумі-мама в цих книжках завжди є острівцем спокою і надійною опорою.
Ірина Мацко «Перехідний вік моєї мами» легка художня історія про те, як дівчині-підлітку вдається потроху порозумітися з мамою.
 
Тактика цієї книжкової матері спочатку була не з найкращих: постійні повчання і відсутність з донькою комунікації на одному рівні. Однак потім в книзі ми помічаємо прогрес у її ставленні до дівчинки: «Просто розмовляй зі мною. Про свої переживання, проблеми, мрії, турботи. Якщо я не буду знати, як допомогти, переживатиму. Ти тільки не віддаляйся, я люблю тебе, донечко». Стає краще, і донька усвідомлює: в мами теж бувають проблеми, негаразди і свій варіант “перехідного віку”.
Луїза Мей Олкотт «Маленькі жінки».
Мати чотирьох дівчат, Мармі Марч, - справжній приклад для наслідування. Вона вчить їх тому, що іншим може бути гірше, аніж їм, тож варто допомагати нужденним і не нарікати на долю. Дівчата обожнюють Мармі - і подейкують, що такий ніжний образ письменниця списала з власної матері. Ця героїня в процесі книги розкриває нам, що колись теж була такою ж бешкетницею, як і одна з її доньок, Джо, однак навчилася контролювати себе і перетворювати свою цікавість в кмітливість, винахідливість і завзятість.
Історія про Маму з великої літери: чому варто читати (не)дитячу книгу “Мама” Гелен Дельфорж?
«Мама» – це про трепетну любов матері. Коли дитині холодно, вона крижаніє. Вона готова розчинитися у своїй дитині. Вона знає тисячі різновидів поцілунків. А ще пам’ятає – кожна мить, проведена з дитиною – це радість.
Найблагородніше покликання на землі - бути матір’ю. Справжнє материнство є найкращим серед усіх мистецтв, найвеличнішим з-поміж усіх професій. До книжки Кейт Дуглас Віджін увійшли думки, історії, цитати, афоризми, присвячені матерям. Теплі і барвисті ілюстрації та вдало підібрані тексти допоможуть висловити найтепліші почуття, які кожен з нас відчуває до найближчої людини - до мами.

Немає коментарів:

Дописати коментар