28 травня 2020 р.

ДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА

Щорічно 28 травня відзначається Всеукраїнський день краєзнавства – свято, започатковане Національною спілкою краєзнавців України у 2017 році.
Його метою є поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства. В бібліотеці вже багато років працює клуб юних краєзнавців «Джерельце», робота  якого спрямована на поглиблення знань про місто Білу Церкву. Пропонуємо познайомитися з книгами, які допомагають бібліотекарям готуватися  до занять в клубі.
 Біла Церква. Історія та сучасність газетним рядком : документально-публіцистичні історичні нариси та газетні публікації / авт. кол. А.І.Гай (голова) [та ін.]. – Біла Церква : Білоцерківдрук, 2013. – 175 с. : іл.
Матеріал книги згруповано за розділами: «Публікації про місто», «Видатні постаті в історії Білоцерківщини», «Обпалені полум`ям війни», «Ними пишається наш край», «Люди цікавої долі», «Культурно-мистецьке життя міста», «Почесні громадяни міста Біла Церква», «Міста-побратими Білої Церкви», «Пісні та вірші про Білу Церкву», «Державний дендрологічний парк «Олександрія» НАН України» та короткий історичний нарис про Білу Церкву під авторством Бориса Кашкіна. Всього у збірнику вміщено 65 матеріалів сорока авторів. Видання адресоване історикам, краєзнавцям, дослідникам регіональних ЗМІ, журналістам-практикам, широкому колу читачів, які цікавляться історією і сьогоденням Білої Церкви та Білоцерківщини.
Чернецький, Є. Історія Білої Церкви: події, постаті, життя / Євген Чернецький ; [ред. В. Іванців]. – Біла Церква : Вид. О. Пшонківський, 2012. – 448 с. : іл
 В книзі розповідається про історію Білої Церкви – міста, яке наближається до тисячолітнього ювілею та є одним із символів Київщини. Долі білоцерківців та життя міста показане на тлі історії Центрально-Східної Європи. Охоплено часи від Середньовіччя до перших кроків самостійної України.
 Читачі познайомляться також з краєм, над яким гордо височіли вежі Білоцерківського замку, який захищала білоцерківська шляхта та козацтво, яким милувалися письменники і митці.





Немає коментарів:

Дописати коментар