26 січня 2021 р.

Життєпис-навігація "Коли Моцарт був маленьким" за книгою Ірен Роздобудько "Вольфі Моцарт" із серії "Життя видатних дітей"

У музичній культурі Вольфганг Моцарт залишився символом абсолютної довершеності музичного стилю, зразком найвищої досконалості у клавірному виконавстві. Цьогоріч Майстру виповнюється 265 років. Моцарт був чудом. Навіть ті, хто розумілися на музиці, мусили визнати те ж саме. Світ уперше мав справу з феноменом чудо-дитини. Яка читати ноти навчилася раніше, ніж читати слова, а писати їх на паркеті квартири у Зальцбургу почала перед буквами. Вже у чотири він писав ноти і грав на скрипці (маленькій, як і сам хлопчик), у п’ять – опублікував перші музичні твори, які виконуються до сьогодні. Його перше турне почалося у шість

У сім він сидів на колінах імператриці Австрійської імперії, у вісім підкорив вередливий і пихатий Париж, у дев’ять – відомий факт для шанувальників інтриг – по пам’яті переписав ноти вперше почутої у Ватикані Miserere композитора Аллегрі – а її чомусь заборонялось поширювати поза папським двором. І кажуть, що батько, з одного боку благоговіючи перед даруванням сина, з іншого, від переляку нагримав на нього і нікому, окрім близьких і потрібних людей – о іронія піару – не розповідав цього. У тринадцять – був посвячений у рицарі Золотої шпори самим Папою Римським. У чотирнадцять вступив і блискуче закінчив Болонську музичну академію – найпрестижніший музичний заклад тогочасної Європи. Ірен Роздобудько в книзі із серії "Життя видатних дітей" "Вольфі Моцарт" яскраво написала про  дитячі роки Великого Майстра. Книга є в бібліотеці, тож бажаючі можуть насолодитися читанням з життя славетних.

Немає коментарів:

Дописати коментар