14 серпня 2023 р.

«Запахло, медом, маком і життям»

 


Барвисті, солодкі й пахучі, щедрі як сад, медово-яблучні гостини відбулися в бібліотеці-філії №1для користувачів - «макодзюбиків» і «маковійчиків». Прикрашаючи народознавчу вітальню нам «Діва Марія квіти сіяла, Спас поливав - нам на поміч давав», ми намагалися дотриматися народних традицій свята Маковія - віддаючи шану пращурам, зробити його в міру веселим, адже в день свята розпочинається Успенський піст.

Медовий, яблучний, горіховий Спас… Усе це назви однієї й тієї ж пори – спасівки, тобто серпневих свят – Маковея, Преображення Господнього, Першої Пречистої - пори, щедрої на плоди землі, що найбільш цінні для людського організму – мед, яблука, горіхи. Другий, яблучний Спас, святкують 19 серпня.

Розпочалися гостини з народознавчої інформини «Запахло, медом, маком і життям», яку провела Олена Крищенко і з якої діти дізналися про красиві багаторічні звичаї українців під час святкування Маковія, про освячене у цей день зілля та його застосування, про мак і його властивості , про шулики – споконвічну маковійську страву.

Після інформини розважалися: «Відгадай», де дівчатка ховали, а хлопчики відгадували в якій ріці яблуко ,«Відгадай фрукт за смаком», «Фруктова естафета» та «Збери кошик». За правильну відповідь отримували фруктові призи. Порозважавшись всі гуртом взялися складати" Маковійську квітку", або «Маковійчик» з духм’яних трав: соняшнику, чорнобривців, деревію, м’яти, васильків і маку. Які неперевершені «маковійчики» створили вправні дитячі ручки. Хизувалися ними один перед одним, обіцяючи засушити їх і берегти в своїх домівках.


А ще дітлахи мали змогу познайомитися з дарами бібліотечного саду на книжковій розкладці « Смачне українське розмаїття» з книгами, в яких розповідаються легенди, традиції, обряди та прикмети, пов’язані з цим святом, зокрема: Олени Надутенко «Яблуневий Спас», Марії Познанської «Сонячне яблуко», Тетяни Майданович «Яблука із Дерева Життя», Зірки Мензатюк «Макове князювання», Братиів Капранових «Веселих свят», Олекси Воропайя «Звичаї українського народу», тощо.

Завершилися гостини , як годиться – частуваннями, «макодзюбики» і «маковійчики» охоче ласували шуликами з маком та медком зі щільників. Щиро дякуємо за допомогу в проведенні медово-яблучних гостин Майї Тарасенко, Олені Стельмах, Тетяні Качановій та Оксані Добровольській. Зичимо всім солодких спасівських свят.


Немає коментарів:

Дописати коментар