2 серпня 2024 р.

Роми. Ті, що пройшли крізь Голокост

Щорічно, 2 серпня, в Україні та у всьому світі відзначають Міжнародний день голокосту ромів. Ця дата – данина пам’яті тим, хто загинув від геноциду в роки Другої світової війни. Про трагедію ромів є невеликий масив інформації і досліджень. Геноцид ромського населення і до сьогодні залишається однією з найменш вивчених сторінок Другої світової. Період в історії ромів за часів Другої світової війни називають «Калі траш», що у перекладі з ромської означає «чорний жах».

Пам’ятна дата ухвалена на згадку про події 2-3 серпня 1944 року, коли в таборі смерті «Аушвіц-Біркенау» в газових камерах було вбито 2897 ромів. Єдиною їхньою «провиною» була належність до ромської національності. Загалом в таборі загинули понад 20 тисяч осіб, а за весь час геноциду, за оцінками сучасних істориків, від репресій постраждали від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.
Ромська етнонаціональна спільнота є невід’ємною частиною українського народу, а її історія – складовою нашої спільної національної пам’яті.
Але, на жаль, трагічні сторінки недавнього минулого повторюються сьогодні в нашій державі. Від початку повномасштабної війни роми на рівні з усіма громадянами України, що мають різне етнічне походження, протистоять російському агресору, беруть участь у русі опору. Роми служать у лавах ЗСУ, займаються волонтерською діяльністю, гуманітарною допомогою громадянам та військовим. Сьогодні час коли, як ніколи, важливо пам’ятати уроки історії та жахливі трагедії минулих поколінь, адже саме вони формують сучасні цінності. Свобода вираження, толерантність та усвідомлення єдності – це те, що людство має винести з цих уроків минулого.
До 80-ї річниці Голокосту ромів в книгозбірні оформлено книжкову розкладку "Ті, що пройшли крізь Голокост", на якій представлена література, що висвітлює глибинний пласт самобутнього етносу ромів, культури, звичаїв та їхню поступову інтеграцію в українське суспільство.

Немає коментарів:

Дописати коментар