28 січня 2020 р.

Гірка пам'ять Голокосту


27 січня 1945 року − день, коли війська Першого українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. В ньому було знищено близько 1,5 мільйона осіб, значну частину з яких становили саме євреї. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Дата звільнення полонених концтабору була оголошена Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту.


З нагоди цієї дати біля пам’ятного знака жертвам Голокосту бібліотекарі провели годину пам’яті «Сказати хочу стільки та мовчу… Я в пам’яті запалюю свічу». Вшанувати пам’ять жертв геноциду єврейського народу прийшли семикласники і десятикласники БСШ №1 (класні керівники – Надія Іванченко та Наталія Бечко). Своїми спогадами про події, які відбувалися 79 років тому в нашому місті, поділився Яків Горловецький. Адже існують жахливі факти масового знищення та переслідування євреїв нацистами у Білій Церкві, зокрема – розстріл 90 дітей єврейської національності віком від 0 до 7 років. Яків Фройлович зі сльозами на очах згадував про своє перебування в дитячому будинку під час війни і про те, як зміна імені врятувала його життя. «Ми повинні пам’ятати про всіх невинно розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею, щоб не допустити повторення таких трагедій», − підкреслив він.


Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голокосту та поклали квіти до пам’ятного знаку, а Яків Фройлович поклав каміння – як символ вічності, частинки своєї душі, як знак журливої долі.



Немає коментарів:

Дописати коментар