26 червня 2024 р.

Мовні викрутаси "Бешкетливі слова"

   
Чи відомо вам, що таке паліндром, чи то пак – перевертень, рак літеральний? Наші юні книголюбчики, вихованці патріотичного табору «Моя мрія», відтепер знають, що це – так звані «дзеркальні» фрази або слова, що читаються навспак, при цьому їхнє звучання й значення не змінюються. Вони ще ті любомудрики, адже охоче відвідують дитячий розмовний клуб «Говорімо українською»!
Тема чергової зустрічі в клубі – «Бешкетливі слова». Так-так, саме про існування в українській мові слів-перевертнів на ній і йшлося. Тож, дітлахи з неабиякою цікавістю знайомилися з новими термінами, зачитували речення-паліндроми та вірші-паліндромони українських літераторів. А з яким завзяттям вони заповнювали мовно-розмовний слоїк словами-раками! Дід, біб, піп, потоп, око, наган, яся, тут, зараз – такі слова-паліндроми найчастіше вживали діти.

 Хвацько взялися мовознавчики за розгадування головоломок «Знайди паліндром» та «Утвори вислів-паліндром». Завдання виконали справно! А під час улюблених голосних читань охоче слухали казку Зірки Мензатюк «Бешкетливі слова паліндроми, або слова-раки».
Доволі продуктивним було мовознавче рандеву в клубі. Дітлахи проявили неабияку  активність та кмітливість. Сподіваємось, що після нинішнього заняття вони запитають у своїх батьків, а що цікавого у фразі «кит на морі романтик».

 Друзі, нагадуємо вам, що зустрічі в дитячому розмовному клубі «Говорімо українською» відбуваються в бібліотеці щодругого і щочетвертого вівторка. Тут ми збагачуємо мову, поповнюємо словниковий запас, розвиваємо естетику та логіку мовлення, милуємось красою й багатством української мови, щоразу відкриваючи щось цікаве й нове. Завітайте – будемо вам раді! 

Немає коментарів:

Дописати коментар