26 серпня 2024 р.

«Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…» Сергій Жадан

 На честь 50-річного ювілею українського поета, прозаїка, драматурга, перекладача, співака і музиканта, громадського діяча, фронтмена гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма", а також військовослужбовця бригади "Хартія" - Сергія Жадана, в бібліотеці-філії №1 відбувся загальносистемний день інформації «Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…».

Сергій Жадан відомий не тільки потужною й завжди влучною поезією, яка перекладена понад двадцятьма мовами, але й тим, що у своїх інтерв’ю вміє говорити про складне - просто, а про патетичне - щиро й відверто, без повчання. Експресивна поезія Сергія Жадана об’єднана точним відчуттям мови, гучним голосом, а деколи – особистою хронікою.

Для ознайомлення користувачів книгозбірні з творчим доробком ювіляра, на абонементі оформлено книжкову викладку «Літературний простір Жадана».

Фахівчиня Юлія Волошина, знайомлячи відвідувачів з викладкою, звернула їхню увагу на вислів історика Ярослава Грицака , котрий в одному з інтерв’ю сказав, що Жадан - один із важливих символів для покоління українців віком 30+. Із цим складно сперечатися: справді, величезна кількість представників нашого покоління легко цитує рядки Жадана. Хтось читав їх в університеті, адже бум на творчість Жадана припав саме на час Помаранчевої революції, у 2004—2005 роках, і саме серед студентів. Завдяки відвертості, літературній свободі та вмінню називати речі своїми іменами Жадан перетворився на улюбленого письменника українців. Хтось полюбив поезію Жадана через його ж прозу - завдяки вже культовим романам "Депеш мод" (2004) чи "Ворошиловград" (2010). Хтось відкрив для себе лірику Жадана завдяки його поетичним виступам у різних містах України, адже вірші ювіляр читає, як рок-зірка.

 Сила слів Жадана — у неприкритій пронизливій правдивості та точності, які не залишають байдужими. Для поглибленого та змістовнішого ознайомлення з життям і творчістю іменинника, фахівчиня Анна Лініченко створила відеопрезентацію «Сергій Жадан – вільний, відвертий, влучний», яку пропонуємо переглянути на сторінці. Він весь час у пошуку, у бажанні бути зрозумілим для всіх, бо молоде покоління по-іншому дивиться на перетворення, що наразі відбувається в суспільстві. Читаймо, пізнаваймо творчість Сергія Жадана , бо вона схожа на калейдоскоп вражень, думок, почуттів, переживань, заперечень, спротиву.


Немає коментарів:

Дописати коментар