30 серпня 2024 р.

Патріотична акція "Сонях пам'яті"

 Бібліотекарі бібліотеки-філії №1 для дітей разом з читайликами долучилися до патріотичної акції "Сонях пам'яті". Виготовлені власноруч соняхи причепили з боку серця. Таким чином вшанували Героїв, які поклали свою Душу і Тіло за нашу Свободу. Пам'ятаємо Кожного! Довічна Пам'ять, Шана, Честь, Вдячність.



26 серпня 2024 р.

«Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…» Сергій Жадан

 На честь 50-річного ювілею українського поета, прозаїка, драматурга, перекладача, співака і музиканта, громадського діяча, фронтмена гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма", а також військовослужбовця бригади "Хартія" - Сергія Жадана, в бібліотеці-філії №1 відбувся загальносистемний день інформації «Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…».

Сергій Жадан відомий не тільки потужною й завжди влучною поезією, яка перекладена понад двадцятьма мовами, але й тим, що у своїх інтерв’ю вміє говорити про складне - просто, а про патетичне - щиро й відверто, без повчання. Експресивна поезія Сергія Жадана об’єднана точним відчуттям мови, гучним голосом, а деколи – особистою хронікою.

Для ознайомлення користувачів книгозбірні з творчим доробком ювіляра, на абонементі оформлено книжкову викладку «Літературний простір Жадана».

Фахівчиня Юлія Волошина, знайомлячи відвідувачів з викладкою, звернула їхню увагу на вислів історика Ярослава Грицака , котрий в одному з інтерв’ю сказав, що Жадан - один із важливих символів для покоління українців віком 30+. Із цим складно сперечатися: справді, величезна кількість представників нашого покоління легко цитує рядки Жадана. Хтось читав їх в університеті, адже бум на творчість Жадана припав саме на час Помаранчевої революції, у 2004—2005 роках, і саме серед студентів. Завдяки відвертості, літературній свободі та вмінню називати речі своїми іменами Жадан перетворився на улюбленого письменника українців. Хтось полюбив поезію Жадана через його ж прозу - завдяки вже культовим романам "Депеш мод" (2004) чи "Ворошиловград" (2010). Хтось відкрив для себе лірику Жадана завдяки його поетичним виступам у різних містах України, адже вірші ювіляр читає, як рок-зірка.

 Сила слів Жадана — у неприкритій пронизливій правдивості та точності, які не залишають байдужими. Для поглибленого та змістовнішого ознайомлення з життям і творчістю іменинника, фахівчиня Анна Лініченко створила відеопрезентацію «Сергій Жадан – вільний, відвертий, влучний», яку пропонуємо переглянути на сторінці. Він весь час у пошуку, у бажанні бути зрозумілим для всіх, бо молоде покоління по-іншому дивиться на перетворення, що наразі відбувається в суспільстві. Читаймо, пізнаваймо творчість Сергія Жадана , бо вона схожа на калейдоскоп вражень, думок, почуттів, переживань, заперечень, спротиву.


23 серпня 2024 р.

УКРАЇНА У МОЄМУ СЕРЦІ

 

День Незалежності України - щорічне свято, яке відзначають 24 серпня з нагоди ухвалення у 1991 році Акта проголошення незалежності України. Цей документ, ухвалений позачерговою сесією Верховної Ради УРСР, проголосив створення самостійної української держави. Ось уже 33 роки ми прагнемо довести своє право на існування на політичній карті світу. З нагоди цієї надважливої дати для користувачів бібліотеки-філії №1 для дітей відбулася патріотично-творча година «Україна у моєму серці». Бібліотекарка Юлія Волошина розпочала патріотичну годину оглядом книжкової виставки «Це твоя країна - наша Україна», на якій представлено літературу науково-популярного характеру, історичні джерела та художні твори з історії України, її боротьби за незалежність.


 Далі історик, краєзнавець, Анатолій Бондар провів історичний екскурс про довгий і складний шлях України до здобуття незалежності. Пан Анатолій зазначив, що перші кроки незалежності стали випробуванням для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Як і багато поколінь тому, українці і нині у важких та кровопролитних боях з російським агресором виборюють свою незалежність зі зброєю в руках.

Приємним сюрпризом для гостей став виступ юних музикантів ансамблю духових інструментів Білоцерківської школи мистецтв №6 дитячих духових оркестрів класу викладача Яни Гільової. Символічності святу додав «Гімн України» у їхньому виконанні. Зачувши перші акорди, присутні піднялися з місць і стоячи, піднесено-гордо карбували слова-«Душу й тіло ми положим за нашу свободу..» Емоційного забарвлення додали улюблені композиції: «Україна» Тараса Петриненка, «Козацькому роду» Jerri Heil , «Ой на горі» Артема Пивоварова, «Стефанія» гурту Калуш.

Пам’ятаймо, ми - спадкоємці багатовікової боротьби за незалежність, і наш обов'язок - вибороти її , наступним поколінням. Слава Україні! Героям Слава!

 

22 серпня 2024 р.

23 серпня - День Державного Прапора України.

 

23 серпня - День Державного Прапора України. Цей день особливий для українців, бо наш прапор символізує силу та єдність народу. З прапором наразі воїни ЗСУ йдуть у бій і з ним навіть гинуть, а відвоювавши у ворога позицію, з гордістю встановлюють переможного українського прапора! Для підлітків важливо знати історію про прапор, бо це частина їхньої національної ідентичності. Напередодні свята в бібліотеці-філії 1 відбулася поетично - творча година «Прапор перемоги», яка надала користувачам можливість дізнатися більше про символи та свою Батьківщину.

Бібліотекарка


Олена Крищенко розповіла про значення кольорів на прапорі, наголосивши, що вони стали офіційними ще за часів Київської Русі, а сучасний прапор був затверджений у 1992 році, коли Україна стала незалежною державою.

Аби закріпити знання дітлахи переглянули відеопрезентацію «Барви прапора України» і натхненні проявили виняткову потребу намалювати власноруч прапора, щоб принести його додому і батьків привітати зі святом. А далі біля книжкової виставки «Прапор нашої Вкраїни» розповідали вірші про дорогоцінний символ України. Завершилася поетично-творча година флешмобом « Прапор це - синє небо, жовте жито, це святиня-знають діти».


19 серпня 2024 р.

ЗОЛОТІ МЕДОВІ СОТИ

 

Щороку 19 серпня в Україні відзначають День пасічника, день, коли шанують тих, хто присвячує своє життя бджільництву. Це не лише професія, а й справжнє мистецтво, яке вимагає знань, терпіння і любові до природи. Мед не лише корисний для здоровя, але й може бути цікавим і захоплюючим для дітей, особливо коли йдеться про казкові історії та пригоди. Фахівчині бібліотеки підготували дитячі книги, де мед відіграє важливу роль, а також казки, в яких зустрічаються чарівні герої, що люблять мед.

Запрошуємо маленьких читачів та їхніх батьків до бібліотеки, щоб зануритися у чарівний світ меду та казкових пригод.

 

15 серпня 2024 р.

ПРИВІТ, ХВОСТАТИЙ!



 На годину доброти «Привіт, хвостатий!», з нагоди Всесвітнього дня безпритульних тварин, в бібліотеку-філію №1 для дітей завітали вихованці літнього табору «Диволенд». Бібліотекарка Юлія Волошина провела огляд захопливої книжкової виставки «Серце найчистішої породи», ознайомила дітлахів зі зворушливими історіями про тварин та догляд за ними в домашніх умовах.
 Особливо розчулив дітлахів перегляд відеоролика «Улюблені безхатьки» . Довідавшись про становище безпритульних тварин як у нашому місті, так і в Україні, про їх захист і підтримку, малеча взявши в руки олівці, почала розфарбовувати хвостатих улюбленців. Котики і собачки вийшли такими зворушливими, що малята навіть придумали їм кумедні імена. Друзі, пам'ятаймо, що всі тварини заслуговують на любов та турботу, всі без винятку – породисті та «дворняги», здорові й безпорадні, чорні, білі й триколірні; і що ми беремо відповідальність за тих, кого приручили!



12 серпня 2024 р.

Новинки від видавництва "Nasha idea"

 Днями в бібліотеку-філію №1 для дітей знову завітали представниці видавництва"Nasha idea", аби познайомити книголюбів з новинками.

Інна Головіна "Nashaidea", презентуючи манги та комікси, вкотре наголосила на тому, що попит на них зростає в геометричній прогресії, бо саме через них у сучасних дітей пробуджується бажання читати, виникає інтерес до літератури.

Несподіванкою для батьків стали книжечки українською мовою зі звуками для малюків. У її сторінки вбудовані спеціальні чипи, які при натисканні видають різноманітні звуки. Бавлячись, дитина цікаво та весело досліджуватиме світ, розвиватиме моторику й мовлення, а також ізмалечку вчитиметься любові до книжок.

Висловлюємо вдячність видавництву Nashaidea за «Щоденник тата-дракона» та «Хорімія», наші книголюбчики будуть раді такому дарунку.
Читачі бібліотеки та їхні батьки з радістю поспілкувалися з юною блогеркою Анна Полегенько(https://www.instagram.com/anyta_books/?img_index=1, котра емоційно, з надихом ділилася новими мангами, які в якості зразків привезли з собою, порадивши звернути особливу увагу на «Балакухи» Анни Гіяр та «Крута Адель Екстра. Один вечір із нянькою» . Саме за цією книгою відбулася майстерка з виробів з паперу для всіх охочих. Як же старалися самотужки змайструвати котика і ворожку дітлахи! Зусилля виявилися не марними, позитивні емоції вирували впродовж години. Ті, хто придбав книги видавництва Nashaidea, поспішили насолодитися новими враженнями від читання!