14 квітня 2014 р.

ЗУСТРІЧАЄМО ВЕЛИКДЕНЬ




На минулому тижні ми  на  майстер-класі навчилися писати писанки і  мали  продовжити це вдома, щоб порадувати свою родину до одного з найбільших свят християн - Дня Воскресіння Ісуса Христа



Великодню передує сім тижнів Великого посту, коли суворо дотримуються заборони не лише на вживання скоромних страв, але й на всілякі розваги.

Останній тиждень перед Великоднем називають Білим, Чистим, або Вербним. У ці дні очищають, прибирають усе в господарстві, в хаті, прикрашають хату,  вивішують найкращі святкові рушники, килими.
Найважливіший день Вербного тижня – четвер. Його називають Страсним або Чистим.
Час перед Великоднем і саме свято наші предки вважали особливим чарівним часом. Тому,  у Чистий четвер до сходу сонця мама  будить дітей, наливає  у миску непочатої води, вкидає в неї жменю жита, крашанку і по черзі вмиває  менших, а старші вмиваються самі: щоб на життя велося, щоб рум’яними від здоров’я були щоки, щоб цвіла краса на дитячих личках. Кажуть люди, цього дня навіть ворон своїх дітей купає.  В цей же четвер  стрижуть  дітей, перуть білизну, одягаються у все чисте і святкове.
В п’ятницю печуть  паску – головний хліб свята. Форма паски по всій Україні однакова: круглий хліб, спечений з пшеничного борошна на молоці, яйцях, з маслом, цукром.
Останні передсвяткові клопоти закінчуються  в суботу. В цей  день фарбують крашанки, пишуть писанки, печуть ковбаси, м’ясо, ціле порося.
Ввечері потроху кожної із святкових страв господиня кладе  в корзину, накриває святковим  рушником – все це несуть  до церкви посвятити ще з вечора, якщо родина йде  на всенощну службу, чи вдосвіта, коли після закінчення заутрення розпочинається освячення пасок.
Дуже красиве видовище, коли з винесеними корогвами, хрестом, іконою Христа, Євангелієм, робить священник обхід довкола церкви. В цей час співає хор: „Христос Воскрес!”, дзвонять дзвони.
З освяченими пасками люди поспішають додому. Сідають за святковий стіл і розговляються. Першою їдять свячену писанку, або крашанку, потім паску, а далі решту страв. І це не  святковий сніданок, а урочиста трапеза – священнодійство.
Всі три дні свята ходять у гості. За народними повір’ями, три дні великодніх свят радіє все на землі і в небесах суще. І є в ці три дні така мить, коли Господь відкриває небо, щоб почути і виконати одне заповітне бажання кожної людини, в якої чисте серце.
Тому до Великодня рекомендувалося помиритися навіть із затятим ворогом, кожному прогнати з серця ненависть, зло, заздрість.

Більше дізнайся:
Великдень в Україні : Нариси про Великодні свята з народ. піснями / худож. В. Котляр. – К. : Музична Україна, 1993. – 127 с. : ілюстр.
Радушинська, О. Українські свята / О.Радушинська ; худож. оформ. В.Ярош. – К. : Калита, 2007. – 63 с. : ілюстр.
Христос воскрес!// Ангеляткова наука. – 2010. – №4  - С. 2-3.
Храплива, Л.  Писанка українським дітям / Л.Храплива ; ілюстр. П.Андрусіва. – Репринт. вид. – К. : Глобус, 1993. – 16 с. : ілюстр.
Шкода, М. Свята моєї Батьківщини : Дит. календар ілюстр. / М. Шкода ; худож. О. Альбрехт. – Донецьк : БАО, 2006. – 176 с. : ілюстр.

Немає коментарів:

Дописати коментар