25 травня 2014 р.

Символіка незалежної України


        Кожна держава має свою символіку, пов’язану з її історією. 
Україна має нині свої державні символи, які уособлюють її історію, її сутність. Герб, прапор і гімн – основні державні символи України, історія яких сягає глибокої давнини.
         Герб – це знак, своєрідний ключ до історії міста, національного утворення держави. Це пам’ятка духовної культури. В гербі у вигляді знаків втілюються реальні події, суспільні явища, ідеологія та світосприймання. Найдавніший із знаків, котрий дійшов до наших днів і широко використовується сьогодні, є тризуб. З давніх часів тризуб шанується як магічний знак, свого роду оберіг.
       Прапор – це символ державності та національної незалежності. Нині жовто-блакитний прапор незалежної України.
       Жовтий колір – це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі, це колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б хліб. Це символ достатку українського народу.
       Блакитний, синій колір – це колір ясного, чистого, мирного неба. Це колір води, без якої не дозрів би хліб. І ще – це колір миру.
      Гімн – це урочистий музичний твір на вірші програмного характеру. Це символ державної єдності, який виражає ідеологічні устої держави, її принципи, історію та програмні цілі на майбутнє. 
      Більше століття тому поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». Він покладений на музику Михайлом Вербицьким. Пісня ця сподобалась і припала до душі українцям та невдовзі стала новим Національним гімном української держави.
    Завдання справжнього громадянина України – знати і поважати символи своєї держави, свідомо дотримуватися почестей та правил поведінки щодо державних символів в повсякденному житті, під час урочистих і офіційних заходів, не дозволяти глумитися над ними і гордитися незалежною українською державою.

Немає коментарів:

Дописати коментар