18 серпня 2014 р.

Помер легендарний дитячий письменник Всеволод Нестайко.

Всеволод Нестайко - автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - 53 видання. Загальний наклад - понад 2 млн примірників.
Згідно з соцопитуваннями, проведеним в 1990-1992 роках Державною бібліотекою для дітей та Міністерством культури, Нестайко - лідер читацького інтересу. Його  твори включено  до шкільної програми.

У 2004-му чергове перевидання "Тореадорів із Васюківки"  визнане кнгигою року в номінації "Література для підлітків".
1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію "Тореадори з Васюківки" внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.
Найвідоміші твори Нестайка - трилогія "Тореадори з Васюківки", казки "У країні сонячних Зайчиків", "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків", "Неймовірні пригоди у лісовій школі", повісті "Одиниця з обманом", "П'ятірка з хвостиком", "Загадка старого клоуна", "Чудеса в Гарбузянах", "Пригоди Грицька Половинки" та інші.

У 2009-му казка "Дивовижні пригоди в лісовій школі"  найбільш популярна в Україні книга за даними продавців київського книжкового ринку "Петрівка".  
Твори Нестайка перекладено двадцяться мовами світу - від англійської до бенгалі. За ними знято кілька фільмів. Стрічка "Тореадори з Васюківки" отримала Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені (1968 рік).

Немає коментарів:

Дописати коментар