13 жовтня 2015 р.

14 жовтня - Свято Покрови Пресвятої Богородиці

     З прадавніх віків  історії України Пресвяту Матір вважали могутньою заступницею та покровителькою, цілковито віддаючись під її покров.
    Козацтво України вважало Пресвяту Богородицю своєю особливою покровителькою. Тому на Запоріжжі була збудована церква Святої Покрови, і празник цей урочисто святкували на Січі. Куди б доля не заносила козаків, завжди з ними була ікона Пресвятої. Існує переказ, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775-му році козаки, що пішли за Дунай, взяли зі собою ікону Покрови. Українська Повстанська Армія також обрала для себе офіційним святом день 14-го жовтня.
  В нашому народі свято Покрови відзначається восени. 
Це пора, коли урожай вже зібраний і засипаний у комори, а поля засіяні озиминою. У нас Покрову вважали хліборобським святом, бо напередодні закінчували польові роботи. Будівельники старалися закінчити будівництво хати до середини жовтня, щоб до зими зайти під її покров - дах. До свята Покрови майстри-будівельники збиралися разом, щоб допомогти бідним, одиноким жінкам полагодити справи на господарстві. А круглій сироті господині приносили полотна на сорочку, часто давали її вже готовою, вишитою.



«Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором!»

Немає коментарів:

Дописати коментар