21 лютого 2016 р.

Три видання «Історії Русів» - визначна пам’ятка історії літератури (170 років першого видання)

21 лютого Міжнародний  день рідної мови.  
Для кожного народу мова – його найцінніший скарб. Без мови не може існувати жоден народ, його культура. Вона єдина, як і мати, вірна та рідна серцю на все життя. Ми – українці горді, що наша українська мова така багата та милозвучна.  
 З нагоди Дня рідної мови в бібліотеці відбулася ювілейна інформина – "Три видання «Історії Русів» - визначна пам’ятка історії літератури" (перше видання надруковано у 1846 році), у  читальній залі розгорнута книжково-ілюстрована виставка
 «О, мово, хто без тебе я?»
  Бібліотекарі познайомили читачів з історією написання книги і зазначили, що  «Історія Русів» — це перша своєрідна політична історія України. Цей політичний памфлет характеризується не тільки яскравістю викладу, оригінальністю стилю, емоційністю, а й  патріотизмом.  Характерно, що вперше ілюстрував текст «Історії Русів» Т. Г. Шевченко у 1844 році. Англійською мовою опублікована завдяки Гарвардському проекту у серії «Гарвардська Бібліотека Давнього Українського Письменства».

Під час заходу читачі декламували вірші та гуморески українською мовою,  виконували  українські пісні.


Сестрички Дар’я та Анна Подлужні грали на бандурі та сопілці.


 Діти брали участь у мовній  вікторині «В моєму серці Україна!», пригадували прислів’я і приказки. На заході панувала атмосфера  любові до рідного слова, до чистих джерел творчості українського народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар