9 серпня 2016 р.

ФЛЕШБУК «Пам'ятайте, мої други, ширіть скрізь і все Правду і ніщо більше як Правду»



 Запрошуємо  в бібліотеку на заходи
 присвячені160-річчю від дня народження Івана Франка з переглядом фільмів за творами ювіляра.
   Для молоді кінця ХІХ століття
 Іван Франко - культовий письменник,
 автор перших детективних романів і  модерністських віршів українською,
 ерудит, що знає 14 мов і перекладає сучасну  літературу.
 Саме з вуст Франка 1 липня 1893 року в  Дзеркальному залі Віденського університету  вперше звучить українська мова. 
  Для молодих більше немає авторитетів, і лише до слова Франка - дослуховуються. Вічний революціонер. Що ж - цей образ підходить Франкові. Але лише як один з багатьох, що складають його постать. От тільки радянські біографи забули сказати, що революцію Франко розумів не так, як вчила партія. Не всесвітня різанина, а нові ідеї, що змінюють долю цілого народу - от що таке революція, писав Франко-соціаліст в одному з листів.
Джинси і вишиванка, або, у випадку з Франком - костюм і вишиванка - таким поєднанням сьогодні нікого не здивуєш. Натомість, сто років тому подібна еклектика в одних викликала здивування, в інших - обурення, у третіх - сміх. Але ще за франкового життя за його прикладом тисячі молодих українців одягнуть під костюм вишивану сорочку. А самобутність народної культури поєднають з європейською модерністю.

  "Народе мій, замучений, розбитий, мов паралітик той на роздорожжю" - сто років минуло, відколи написані ці слова. А ми все ще не знаємо, хто ми і куди ідемо. Ми все ще поділені, в нас різні герої, різне бачення власної історії. Ми всі вже називаємо себе українцями. Але досі не завжди розуміємо, що це означає – бути українцем. Ми все ще шукаємо відповіді на питання, на яке  Іван Франко відповів. У своєму листі до молоді, до нащадків, до нас з вами він писав: “Ми мусимо навчитися чути себе українцями - не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів".
Знайти літературу та взяти її додому ви можете в нашій бібліотеці за адресою:
вул.Богдана Хмельницького, 13 (довідки за тел. 5-25-23).


Немає коментарів:

Дописати коментар