24 січня 2018 р.

Літературне дослідження

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Пропонуємо  книги серії «Українська бібліотека Голокосту», в яких відображено жахливу трагедію єврейського народу в часи Другої світової війни – страшне лихо, що забрало мільйони людських життів.

Юрій Винничук «Танґо смерті»
Роман має два часові зрізи. В ньому описано події, які відбуваються у Львові перед війною і під час війни. Чотири друга: українець, поляк, єврей і німець переживають різні – веселі й сумні – пригоди. Другий часовий зріз – це вже початок XXI сторіччя. Професор Ярош вивчає літератури, написані мертвими мовами. Він у процесі роботи дізнається про містичну практику переселення душ, яка стає можливою, якщо в момент смерті звучала відповідна музика. Загадкові ноти – і це історичний факт – звучали і в Янівському концтаборі на території Львова: «Танґо смерті», або танґо «Остання неділя» виконував під час розстрілів оркестр із в’язнів гетто.
Майкл Дімент "Самотній вигнанець"
Видання українською щоденника уродженця села Свинюхи (нині Привітне Локачинського району Волинської області) Мехеля Дімента, який пережив Голокост на Волині. Читач дізнається про етапи нацистського «остаточного розв’язання єврейського питання» на Волині. Проникливі та сповнені болю спогади людини, яку, як і кількасот тисяч інших волинських євреїв, було перетворено на об’єкт знущання, пограбування, експлуатації та, зрештою, вбивства на тлі кривавої боротьби за встановлення расового панування або створення етнічно однорідного простору, що розгорталася у Волинському регіоні у 1941–1944 роках.
Томас Кініллі «Список Шиндлера»
На початку Другої світової німецький промисловець Оскар Шиндлер відкрив у Кракові фабрику з виробництва емальованого посуду. Найдешевшою робочою силою були євреї з гетто. Ті з них, кому пощастило потрапити до цієї фабрики, немов витягнули щасливий білет. Книга про страшну силу війни та непереможний людський дух, сильніший за неї. Це книга про людину, яка здійснила неможливе.

Анна Франк «Сховище. Щоденник у листах»
Реальна оповідь дівчинки-підлітка – Анни Франк, якій на власному досвіді довелося пережити гноблення та страту євреїв під час Другої світової війни. Щоденник – найліпший друг єврейської дівчинки-підлітка Анни Франк, який вона знайшла серед подарунків на своє тринадцятиріччя. Лише йому вона могла довірити міркування про однолітків, прикрі непорозуміння з батьками, думки про закоханість та мрії про майбутнє…



Немає коментарів:

Дописати коментар