5 січня 2018 р.

Кутя Святвечора багата і на Різдво щаслива хата

Одне з найбільш важливих родинних свят, один із найбільш магічних днів, коли кожна сім'я і словом, і ділом створює у своїй оселі атмосферу затишку, багатства, щастя й миру – Свят-вечір. На народознавчому перевеслі читачі дізналися про обряди і секрети приготування куті. 
Пшеницю замочують на ніч. Вранці воду зливають, залишаючи лише на два пальці над зерном. Потім пшеницю варять до готовності. До неї додають горіхи, курагу, родзинки, мак і заправляють розтопленим медом за смаком. А потім настає черга приготування дванадцяти святкових страв. Зазвичай це узвар, варений горох, смажена капуста, риба, квасоля, вареники, картопля, гриби, гречана каша, голубці, коржі та пшенична кутя. Ця багата вечеря обов'язково має бути пісною; до столу господиня в основному подає дари саду й городу, щоб таким чином подякувати минулому року за благополуччя родини. 6 січня християни дотримуються посту, моляться, а коли на небі з'явиться перша зірка, сідають усією родиною до багатого столу.

Немає коментарів:

Дописати коментар