26 квітня 2020 р.

ГОДИНА СПОГАД

Ніщо не віщувало біди. Стояла тиха весняна ніч.
 Квітень завершував свою вахту в природі і мав передати її травню. Саме в таку з ночей, 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської електростанції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву.
Чорнобильську АЕС - першу атомну електростанцію в Україні - побудували на розломі гранітного щита, в межиріччі великих українських рік Дніпра, Прип’яті, Десни.
4-й енергоблок здали в експлуатацію поспіхом, на півроку раніше передбаченого терміну.
З метою економії коштів під новозбудований блок не заклали 
бункер, у який у випадку аварії він мав провалитись. До того ж це була єдина «економічна» конструкція АЕС без належного даху.
 У ліквідації аварії брали участь 600 000 людей: пожежники та медики, військовослужбовці та персонал станції - вони виконували свій обов’язок, ризикуючи своїм здоров’ям та життям.
 Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Всі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії.
Пам’ятний знак жертвам Чорнобильської катастрофи "Чорнобильський дзвін".
34 роки смертоносна пилюка з ядерної печі покриває білі хати, поля і ліси, 34 роки цвітом скорботи і суму зацвітають Чорнобильські сади.
Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей, пов'язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису.
 Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам'яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров'ям, життям.
Кажуть, час лікує. Через 24 тисячі років людство зможе забути про ту «мирну» атомну катастрофу, тому що це - час повного розпаду стронцію й цезію. З них ми прожили 34 роки… 
Випробування Чорнобилем, на жаль, продовжується досі.
Підпали лісів у зоні відчудження сьогодні тому підтвердження.  Закликаю, люди, схаменіться...



Немає коментарів:

Дописати коментар