21 червня 2020 р.

ЩЕ СПАЛА ЗАТУМАНЕНА ЗЕМЛЯ, А НЕБО ВЖЕ ЗДРИГАЛОСЯ У ЗЛОБІ...

22 червня 1941 року почалася Німецько-радянська війна між Німеччиною та Радянським Союзом. Складова Східноєвропейського театру воєнних дій Другої світової війни. На боці Німеччини виступили Італія, Угорщина, Румунія, Хорватія, Болгарія, Словаччина і Фінляндія. Радянський союз підтримували держави-союзники, насамперед США та Велика Британія. Бої німецько-радянської війни є одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття. Війна супроводжувалася жорстокістю, масштабними руйнуваннями населених пунктів, знищенням великих груп населення, депортаціями тощо. Близько третини усіх загиблих у Другій світовій війні припадає на німецько-радянську війну.
Перебіг війни зумовив поразку Німеччини, а з нею усіх країн Осі у Другій світовій війні. За підрахунками інституту історії України НАН України, в лавах Червоної армії загинуло 3,5-4 млн українців, у партизанських формуваннях - від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА - понад 100 тис.
Прямі людські втрати України, за оцінками цього інституту, становлять 8-10 млн, демографічні - 10-13 млн осіб.
Кожного року 22-го червня ми вшановуємо пам’ять жертв війни в Україні. Горем і болем вона увірвалась в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю. Український народ потерпав від масових розстрілів, переслідувань, примусової праці, заслання у концтабори.
Але героїзм, незламність духу, патріотизм і безмежна любов до рідної землі допомогла нашим співвітчизникам у жорстокій боротьбі подолати ворога та здобути довгоочікувану, омріяну Перемогу.
Ми схиляємось перед всіма невинними жертвами, яких забрала війна. Вічна пам'ять і вічна пошана кожному, хто ціною власного життя відстояв мир та свободу для прийдешніх поколінь. Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової  агресії Росії на сході країни, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.
Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

Немає коментарів:

Дописати коментар