14 липня 2020 р.

Літературна мапа: книги, які читають діти по всій Європі

2020 рік - Рік Європи в Україні


Дж.К. Роулінг "Гаррі Поттер та філософський камінь" (Великобританія)


Книжки про Гаррі Поттера — це бестселери, особливо гарними є видання, ілюстровані художником Джимом Кеєм, оскільки це не тільки захоплююча історія про хлопчика-мага, але й неперевершене візуальне оформлення.


Астрід Ліндгрен "Пригоди Пеппі Довгапанчохи" (Швеція)


Частіше всього ми читаємо лише першу книжку Ліндгрен про Пеппі, але всім дуже хочеться дізнатися: що ж там далі? Чи повернеться тато Пеппі, чи поїде вона мандрувати, чи покине своїх друзів з маленького містечка, чи стане ще сильнішою? 


Карло Коллоді "Пригоди Піноккіо" (Італія)


Повчальна історія, яку варто прочитати не у звичному нам «адаптованому» вигляді книжки про Буратіно, а в оригінальній версії, адже вона має суттєві відмінності: кожного разу, коли Піноккіо бреше, у нього збілшується ніс. А стає знову хлопчиком тільки тоді, коли допомагає іншим.

Антуан де Сент-Екзюпері "Маленький принц" (Франція)
«Ось моя таємниця. Вона дуже проста: лише серце добре бачить. Найголовнішого не побачиш очима». Філософська казка про Пілота та Маленького принца з астероїда Б-612 надихає вже не одне покоління юних читачів. А ось ілюстрації знаменитої художниці Анни Сілівончик роблять цю безсмертну книжку чарівною.

Міхаель Енде "Нескінченна історія" (Німеччина)


Це одна з найбільш захоплюючих, добрих та розумних книжок у жанрі фентезі. Німецький автор Міхаель Енде опублікував книгу у 1979 році, з тих пір книжка переведена на багато мов світу, стала фільмом та мультиком. Роман розповідає про звичайного хлопчика Бастіана, до рук якого потрапляє чарівна книга, з якої він дізнається про країну Фантазію, яку поглинає страшне Ніщо. Герой сміливо вирушає на зустріч страшним та славним пригодам.

Йоганна Шпірі "Гайді" (Швейцарія)


Повість розповідає про дівчинку, яка зростає у швейцарських Альпах в хатинці дідуся, але потім вона змушена переїхати до міста Франкфурта, де живе з дівчинкою, прикутою до інвалідного візка, Кларою. Гайді дуже сумує за своїми горами, а коли дорослі нарешті відпускають обох дівчаток до дідуся, то Кларі стає так добре в Альпах, що вона залишає візка і починає ходити!

Всеволод Нестайко "Тореадори з Васюківки"  (Україна)


Це не одна книга, а цілих три. Павлуша та Ява з села Васюківка хочуть прославитися. Вони уявляють себе тореадорами, намагаються впіймати іноземних шпигунів, підкорити Київ — у них справді багато ідей. Останнє видання книги дещо відрізняється від оригінальної редакції: за порадою Івана Малковича, автор видалив деякі «ідеологічні нашарування», незрозумілі сучасним дітям та додав декілька нових сюжетів.

Хуан Рамон Хіменес "Платеро і я" (Іспанія)


Хто такий Платеро? Це такий віслюк. Влітку 1905 року нобелівський лауреат Хіменес після чотирирічного перебування у санаторіях Мадрида, де його лікували від емоційного виснаження, повернувся до свого рідного андалузького місетчка  Автору буквально було ні з ким погомоніти про життя, про літературу. Тільки віслюк все розумів.  Так і народилася ця книга ліричної прози.

Ян Бжехва "Академія пана Ляпки" (Польща)


Виявляється, популярний польський письменник народився колись у Жмеринці. Він написав декілька чудових і добрих книжок для дітей, зокерма про чарівну академію, куди беруть дітей тільки з іменем на «А». Хлопчик на ім`я Адам потрапляє туди та зустрічає найкращого професора в світі - пана Ляпку.


Йон Колфер "Артеміс Фаул та парадокс часу" (Ірландія)


Артеміс Фаул — хлопець-вундеркінд з Ірландії, який присвятив свій геніальний мозок кримінальним справам. Але чи до кримінальних справ вам, якщо мама смертельно хворіє, їй лишилося жити кілька днів. Час працює не на вас, але ж з цим можна щось зробити? Так, можна, тому Артеміс вирушає у найнеймовірнішу у своєму житті подорож — подорож часом. Там, у минулому, йому доведеться віднайти протиотруту для матері та протистояти неочікуваному ворогу — самому собі, тільки молодшому.

Йозеф Чапек "Оповідання про песика й кицю. Як вони разом господарювали та ще багато про що" (Чехія)


Не плутайте Йозефа Чапека з його братом Карелом Чапеком, який був «дорослим» письменником. А ось Йозеф писав для дітей і навіть винайшов слово «робот». Головні герої Йозефа Чапека — милі песик та киця, які так чудово дружать і живуть разом, хоча не завжди домогосподарство у них ведеться традиційними методами.

Ганс Христіан Андерсен "Гидке каченя" (Данія)


Андерсен — один з найвідоміших дитячих письменників, саме тому його іменем  названа престижна премія з дитячої літератури. «Гидке каченя» — маніфест надії та світла для всіх тих, хто вірить у перемогу краси, добра та справедливості.

Туве Янссон "Країна Мумі-тролів" (Фінляндія)


Мумі-тролі — це дійсно одні з найулюбленіших персонажів дітей. Книжки Туве Янссон — особливі, в них є щось «недитяче», вона вміє писати так, що діти дуже глибоко співпереживають героям, стають частиною їх маленької компанії, що живе у чарівній долині.


Немає коментарів:

Дописати коментар