30 квітня 2021 р.

Великий день Великдень

Пасха – свято дуже давнє. Українці відзначали його ще задовго до становлення християнства на землі Русі, і називалося воно Великдень – великий день. День весняної перемоги над зимою, світла над темрявою, торжества життя над смертю. Також наші предки пов'язували це свято ще й з весняними польовими роботами. Було прийнято пекти великодні "бабки" і прикрашати різноманітними способами яйця, котрі ми знаємо як сучасні калачі, паски, писанки і крашанки.

    Це свято має свої традиції, які встановлювалися поступово протягом багатьох століть. Так як Великдень – найяскравіша ознака всього живого і оновленого, то головними символами цього дня вважаються Життя (паски і розфарбовані яйця), Вода і Благодатний Вогонь . Але чи все ви знаєте про традиції та звичаї святкування Великодня?
     Дізнатися про це є можливість з  книжкової  виставки «Світле свято Великодня», яка діє в бібліотеці-філії №1 для дітей. Читачі мають змогу ознайомитись із книгами відомих етнографів: Олекси Воропая, Василя Скуратівського,  Віри Манько,  які висвітлюють національні особливості українських свят, зокрема, Великодніх, а також традиції та звичаї пов’язані з цим святом.

Ми з нетерпінням і трепетом чекаємо цей день, щоб  поласувати традиційною випічкою, щоб прикрасити пасхальні яйця і почути довгоочікуване «Христос Воскрес!»   Світлого вам Великодня!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар