19 липня 2021 р.

Подивились. Подумали. Сказали.

 

20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Шахи - це настільна гра на 64-клітинній дошці, на якій розташовуються 32 фігури (по 16 фігур білого і чорного кольору). Грають 2 партнери. Мета гри полягає в тому, щоб поставити мат королю супротивника. Шахи - це не просто гра , а й чудовий «тренажер» для мозку ,  шахи спонукають до самостійних роздумів, здатності до навчання у будь-якому віці.

Напередодні цього свята в бібліотеці-філії №1відбувся майстер-клас по опануванню мистецтва гри в шахи для вихованців ЦСПРД «Злагода» , який провів великий шанувальник шахового мистецтва Костянтин Соколенко.
 Свою розповідь пан Костянтин розпочав зі знайомства з  шаховою дошкою,  звернув увагу , що поля чергуються чорного і білого кольору. Крім полів на дошці ми бачимо проспекти і вулиці, розповідав тренер, це лінії: горизонталі, вертикалі і діагоналі. Горизонталі проходять зліва-направо, вертикалі зверху-вниз, а діагоналі навскоси. 

Правильне положення дошки, коли біле поле знаходитися праворуч внизу. А ще, наголосив пан Костянтин, у  кожної фігури свій характер, спосіб пересування по шахівниці. Фігури і пішаки - білі і чорні. Вони можуть бути білими і коричневими, білими і зеленими, синіми і червоними, але завжди називаються: білі і чорні.

Уважно та із захопленням, під керівництвом тренера з шахів присутні вчилися стратегічно мислити та приймати рішення, будувати логічні конструкції, ефективно та швидко аналізувати та планувати гру. Запитань  від початківців було багато, приємно спостерігати за уважністю вихованців, котрі грали вперше в шахи та радістю в очах переможців. Кожна шахова партія сприяла виробленню сили волі, характеру та цілеспрямованості. І для їх появи зовсім необов’язково ставати чемпіоном світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар