23 січня 2024 р.

Мовознавча розвідка «Як правильно дякувати»

Відомо, що всесвіт намагається наповнити наше життя позитивом, якщо ми дійсно в ньому маємо потребу. Віддаючи людині частинку добра у відповідь на його вчинок, тим самим спонукаємо світ зрозуміти, що ми прагнемо до гармонії, висловлюючи почуття поваги. 
 
Мовознавча розвідка «Як правильно дякувати» , на засіданні розмовного клубу «Говорімо українською»,  спонукала мовознавчиків знаходити смачні граматичні форми до слів «спасибі» та «дякую», правильно висловлювати вдячність за допомогою лінгвогри «Я дякую за..».

 І якими  ж смачносоковитими виявилися українські слова вдячності мамі за куплену нову сукенку, за смачний сніданок, за спечений торт на іменини.

 Дітвора красиво, емоційно, шанобливо добирала відповідники до слова «дякую». Це і «Ґречно дякую!», «Красно дякую!» і «Щиро дякую!», «Сердечно дякую» і  «Вельми дякую!», а «Укліннодякую!» найбільше припало їм до серця, коли дякували за смаколики, отримані заслужено за вичерпні відповіді.  «Казка про Назарчика, який навчився ділитися іграшками і говорити «Дякую»» примусила задуматися над своєю власною поведінкою, і тут же помітити вади у сусіда!

 Залюбки читали віршики з книг «Правила ввічливості» Валентини Бондаренко і Єлизавети Коротяєвої та збірки «Чарівне слово», попрактикувалися шукати правильну відповідь-вдячність за послугу і запам’ятали, що на   слово  «дякую» у  відповідь слідує - прОшу!   На завершення засідання переглянули мультфільм «Дякую - найчарівніше слово!» та  висловили вдячність за атмосферне, комфортне спілкування, допомогу і корисні поради. Говорімо українською, смакуймо українське!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар