31 жовтня 2014 р.

70-річчю визволення України від фашистських загарбників присвячується...

Тож бережи у серці пам`ять стріч.
Бо ми прийшли, коли була потреба,
Щоб — знову — тиха українська ніч,
Спокійні зорі і прозоре небо. 
Мустай Карім, 1943 рік 

  Велика Вітчизняна війна це страшна історія нашого народу. Про цю подію написано дуже багато книг. Ми  пропонуємо  ті, що якимсь чином пов`язані з нашим містом. Бажаємо, щоб ці  книги про війну сподобались вам.

Хай війна ніколи не панує на нашій українській землі!
СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

За Батьківщину в боях вмирали однаково – дорослі і малі...


  Коли гриміли гармати : збірка оповідань про Велику Вітчизняну війну. – К. : Веселка, 1975. – 93 с.
   “Андрійко звівся на ноги і, похитуючись, побрів до татового окопу. Засунув за пояс гранати, вчепився руками в татового кулемета і поповз...”. Це рядки з повісті Дмитра Ткача “Генуезька вежа”. Вся  збірка творів українських авторів розповідає про ті незабутні дні, про юних героїв, що разом з батьками і братами самовіддано воювали проти фашистських загарбників.

Галлай, М. Лётчик Валентина Гризодубова  /  Марк Галлай.   М. : Малыш, 1984.  39 с.
   Ця книга про Героя Радянського союзу Валентину Степанівну Гризодубову, яка під час Великої Вітчизняної війни  командувала авіаційним полком. Її іменем названа одна  з вулиць нашого міста. А написав її Герой Радянського Союзу, льотчик-випробувач Марк Лазаревич Галлай.


 Єфімов, О. Ордени бойової слави : оповідання / Олександр Єфімов. – К. : Веселка, 1985.  48 с.
    Іменем видатного сина українського народу Богдана Хмельницького названа одна з  центральних вулиць нашого міста, в парку  ім. Т. Шевченка постав у металі пам`ятник  гетьману Богдану Хмельницькому. Чи знаєте ви, що в роки Великої Вітчизняної війни був заснований  орден Богдана Хмельницького? Це надзвичайний орден, бо єдиний  з написом українською мовою і не лише.  Орденом Богдана Хмельницького I ступеня нагороджено 10  військових частин і з`єднань. Першою з них була нагороджена I-а окрема ордена Суворова II ступеня чехословацька бригада під командуванням генерала Людвіга Свободи за визволення міста Біла Церква. Про  інші ордени бойової слави ви дізнаєтесь, коли прочитаєте  цю рідкісну книгу.


Письменники-краяни про подвиг українського народу


 Гай, А. Чорна рота : оповідання / Анатолій Гай. – Біла Церква : Буква, 1995. – 63 с.
    Автор  цієї книги не знав війни, названої Великою Вітчизняною. Але на ній залишилися його близькі й далекі родичі, його односельці – бійці чорних рот. Чудом уцілівши, пройшли через гітлерівські концтабори його мати.  Зовсім підлітком на тій війні одержав свою першу державну нагороду батько письменника. Анатолію Івановичу  довелося побачити іншу – афганську війну, де також воювали і гинули з обох боків майже діти.
    Тому, звертаючись до військової тематики, автор кожним рядком закликає: Люди, знищіть війну!



Гудима А. Д. Щоденник : поема // Гудима А. Д. Твори в 4-х т. Т. 2 : вірші, поеми  /  Андрій Гудима.  Біла Церква : Вид-во О. Пшонківського "Яніна", 2006.  –  С. 52.
    Прочитайте поему “Щоденник”, пам`яті Тані Савичевої - дванадцятирічної школярки блокадного Ленінграду. 
“...Станьте на сторожі
Життя і Сонця, Травня і Землі!
Не забувайте- чуєте?- про це всі!
І в Нюрберзі
Щоденничок малий
Стає великим свідком на процесі.”


Міняйло, В. Посланець до живих : роман / Віктор Міняйло . – К. : Дніпро, 1972 . – 382 с.
    Дилогія Лауреата державної премії ім. Т. Шевченка, нашого земляка Віктора Міняйла, який відзначатиме свій 95-річний ювілей. І сьогодні, майже сім десятиріч потому, варто спробувати пережити разом з героями драми їх біль, розпач, страх, муки сумління, втрату надій і кохання, але і віру про зміни на краще. Всі ці почуття близькі і сучасній людині.


Немає коментарів:

Дописати коментар