7 листопада 2014 р.

Всеукраїнський Диктант Національної єдності

В Україні 9 листопада відзначається День української писемності і мови. 
Свято встановлене указом глави держави у 1997 році на честь  Нестора Літописця.
Сьогодні, напередодні Дня писемності та мови та в рамках святкування 90-річчя Українського радіо, вчотирнадцяте відбувся всеукраїнський диктант національної єдності.«Уперше за 14 років диктант писатимуть не за призи чи премії, а лише в ім'я ідеї», – наголосили у прес-службі.
 Бібліотекарі  нашої книгозбірні  разом  з читачами долучились до  багатомільйонної української родини та  синхронно, слово за словом, написали радіодиктант.

  До вашої уваги текст диктанту, який ми писали:


Українському радіо-90 років!

Історія Українського радіо – це дивовижна епоха, сотні журналістів-корифеїв, тисячі радіопрограм, мільйони листів і телеграм від слухачів, і незліченна кількість таких важливих, сказаних і почутих слів.
  А знаєте, з якою слова і коли все почалося? Увечері шістнадцятого листопада 1924 року з гучномовців, установлених у центрі Харкова, пролунало: «Алло! Говорить Харків! Працює перша в Україні Радіотелефонна станція!» Харків’яни, затамувавши подих, слухали, як звучить по радіо концерт.
  У літопис Українського радіо вписано чимало незабутніх сторінок.
Позивні «Реве та стогне Дніпр широкий»  не зникали з ефіру в роки Другої світової війни. Українські письменники, а саме:Володимир Сосюра, Павло Тичина. Максим Рильський з фронту передавали аудіозвернення, які підтримували бойовий дух народу. А по війні чимало українських родин, розпорошених по усіх усюдах, возз`єднувалися завдяки радіо.
  Понад вісімдесят годин щодоби - такі обсяги мовлення Національної радіокомпанії України сьогодні, у дні її дев`яносторіччя. І зараз, у ці хвилини, коли ви разом із багатомільйонною українською родиною синхронно, слово за словом, пишете радіодиктант, пам`ятайте: це відбувається завдяки нашим
  Наші домівки єднають радіохвилі, а наші серця - українське радіо! І це - найпотужніша "Хвиля єдності"! 

Немає коментарів:

Дописати коментар