15 квітня 2020 р.

ЦІКАВИНКИ З ВЕЛИКОДНЬОЇ СКРИНЬКИ


Великдень не даремно називають найсвітлішим святом у році.
Великдень - бо Великий День весняного оновлення природи.
Великдень - бо воскрес із мертвих Ісус Христос.
 Свято, яке очищає "од всякої скверни " людські душі.  Ми з нетерпінням і трепетом чекаємо цей день: хтось, щоб закінчити сорокаденний піст, хтось поласувати традиційною випічкою, хтось, щоб прикрасити пасхальні яйця і почути довгоочікуване "Христос Воскрес!".
Святкування Великодня не має жодних стандартів, тому кожен народ має власні цікаві звичаї та обряди.
Наприклад, у Болгарії люди виготовляють багато різних глиняних горщиків із хорошими побажаннями та скидають їх з верхніх поверхів будинків на знак перемоги над злом. А кожен бажаючий може взяти собі кусник цього горщика додому на щастя.
У Фінляндії у цей день також святкують прихід весни. Напередодні свята фіни садять в горщики жито або траву. Коли з’являються перші пагінці, вважається, що вони приносять до домівки весняні барви та настрій.
 На святковий стіл обов’язково кладуть солодку кашу мяммі з цукром та вершками з житнього борошна і солоду, які замішуються на воді та запікаються в духовці.
 Французи готують шоколадні яйця і ховають їх від дітей.
 Діти підкидають яйця в повітря. Чиє пасхальне яйце першим впаде на землю, той програє. У деяких місцевостях Франції діти чекають карету, запряжену чотирма білими кіньми, яка наповнена крашанками.
Для шведів великоднім символом є не яйце, а саме курча. Тому тамтешні жителі прикрашають ними свої домівки. Крашанки вони роблять з картону, а всередину кладуть цукерки.
 В Італії традиційно печуть “Пасхальний торт”, солоний пиріг зі звареними яйцями і шпинатом, або “Великодній голуб” (“Палома ді Паскуа”). Цей пиріг схожий на церковний купол.
На Великдень у Німеччині дерева прикрашають фарбованими яйцями.
 За німецьким повір'ям, великодній зайчик розмальовує писанки та ховає їх у саду. Тож вранці на Великдень після церковної служби діти із задоволенням шукають ці писанки, а також кошики з ласощами, які батьки дбайливо заховали напередодні.
У США на Великдень діти влаштовують перегони яєць.
 На Великодній стіл американці кладуть шинку з ананасами, картоплю, фруктовий салат та овочі.
На Великдень в Британії діти збирають розфарбовані яйця.







Немає коментарів:

Дописати коментар