14 квітня 2020 р.

КАЗКАР З ІТАЛІЇ


Бібліоінформинка про творчість Джанні Родарі
Поет і письменник, журналіст і педагог, громадський діяч і добрий друг дітей Родарі прожив недовге, але надзвичайно яскраве, наповнене творчою працею життя.
За три десятиліття літературної роботи письменник випустив у світ  більше дюжини книжок для дітей - у віршах і прозі.
 Діти усього світу знають і люблять його твори: „Книга філастроке ”(1950), „Книга веселих віршів ”(1950), „Пригоди Цибуліно ”(1951), „Подорож Голубої Стріли ”(1954), „Джельсаміно в Країні брехунів”(1958),  „Вірші в небі і на землі”(1960), „Казки по телефону ”(1962), „Торт у небі ”(1966), „Граматика фантазії ”(1973) тощо.
  Найвідоміша з них - повість-казка "Пригоди Чиполліно", яка розповідає про хлопчика-цибулинку і його друзів. Герої цієї казки живуть у фантастичній країні, населеній чоловічками-овочами і чоловічками-фруктами. Ця казка не чарівна, а побутова. Герої не варять чаклунське зілля, не беруть в руки чарівні палички, навіть не звертаються за допомогою до доброї феї.
 Чиполліно і Редиска, Кріт і кум Гарбуз, Вишня і Суниця захищають свої права, покладаючись тільки на власну хоробрість і працьовитість. 
У ній є місце дружбі і зраді, сміливості і боягузтву, а перемога дається героям не так вже й легко. Овочевий вигляд персонажів і казкова форма давали автору роздолля для метафор, пародій і каламбурів.
 Ось їдкий і безжурний хлопчисько Цибуліно, ось червоний і самовдоволений синьйор Помідор, ось борсається пристосуванець - адвокат Горошок, ось барон Апельсин, пузо якого возять на візку. Джанні Родарі в своїх казках завжди залишав можливість читачеві додумати закінчення історії на власний розсуд. Він писав: "Ніколи не намагайтеся залякати себе словом "кінець". Закінчень у казки може скільки завгодно, хоч всі 13".
 Зовсім незвичними виявилися „Казки по телефону ”. Їх розповідає своїй доньці батько, який комівояжером весь час мандрує по Італії. Щовечора він дзвонить додому - і починається нова казка. 
А оскільки за телефонну розмову, хоч і казкову, доводиться платити, то і казки виявляються зовсім короткими, але цікавими, дотепними і мудрими.

Захоплюючі історії приваблюють дітей у казці „Подорож голубої стріли”, де від своєї хазяйки - різдвяної феї втікають іграшки. Вони хочуть зробити святкову приємність тим дітям, батьки яких через свою бідність не можуть купити для них іграшок.
 Забавляючи своїх читачів, Родарі розповідає їм про зовсім серйозні речі, даючи уявлення про дружбу, доброту, правду, справедливість.
 Все життя письменника проникнуте турботою про дітей, про їх здоров’я, про їх майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар