13 квітня 2020 р.

ЧАРІВНІ ЗЕРНА ОКСАНИ ІВАНЕНКО

Хвилинка-інформинка знайомить сьогодні вас з казкаркою дитячих душ, Оксаною Іваненко, яка народилася  13 квітня 1906 року в Полтаві.
З дитинства дівчинка захоплювалась літературою, у їхній сім"ї була велика бібліотека і це було справжнє дитяче  володіння. Оксана з дитинства мріяла стати вчителькою. У 16 років Оксана почала працювати вихователькою в дошкільному дитбудинку і тут  розпочала створювати інсценівки і казки спеціально для дітей.
 Написано десятки творів для дітей і дорослих, серед яких казки, вірші, оповідання, повісті, романи, літературно-критичні статті.
 Письменниця здійснила також чимало перекладів. Оксана Іваненко відома як автор казок «Великі очі», «Чудесна квітка», «Три бажання» «Лісові казки» та інші.  Неповторною казкаркою була Оксана Іваненко. Розвиток сюжету в казках циклу «Великі очі» визначається образом лікаря, який лікує не хворих на звичайні недуги людей, а «брехунів, боягузів, базік, ледарів, заздрих і тому подібних хворих, що заважають собі та іншим.
Талант романіста проявився у романі «Тарасові шляхи». За Оксаною Іваненко давно утвердилася слава майстерного казкаря, талановитого романіста, щирої і життєрадісної людини.  Її твори мали тисячі палких прихильників у всьому світі. Письменниця багато перекладала, особливо казки Ганса Андерсена.
У березні 1986 року письменниця була 
удостоєна Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка. 
На 92 році життя (1997р.) полинула у вічність душа славетної майстрині художнього слова.  А її творами ми маємо змогу насолоджуватися досі.


Немає коментарів:

Дописати коментар