1 жовтня 2020 р.

Ти - диво світу, музико чарівна!

 О, Музика! Яке це справжнє диво!

Вона підносить в сині небеса.

Ти невагомий і летиш щасливо,

А навкруги – простори і краса.

Музика входить у наше життя буквально з перших днів, і вона завжди з нами - і в радості, і в горі. Її можна почути будь - де: у природі, у людській мові, у найтонших порухах людської душі.
Друзі, пропонуємо до вашої уваги добірку книг про музику:

До цієї книжки увійшло одразу дві повісті Галини Вдовиченко. Перша, яка так і називається «Мишкові миші», розповідає про те, як, власне, створювався гурт, народжувалися пісні, а нові учасники намагалися «притертися» одне до одного. А друга повість «Зірковий час Мишкових Мишей» розповідає про пригоди і спокуси, які чекали на музикантів після першого успіху на публіці, – великий концерт, ефір на телебаченні, дизайнерське вбрання і трішки «зіркової хвороби», яку ледь не принесла в колектив нова піар-менеджерка гурту дівчинка Зірка. Переживаючи свій зірковий час, і мишва, і дітлашня набувають важливого досвіду – що не можна ставити на перше місце другорядні речі, такі як сценічні костюми чи шум у бульварній пресі. У музичному гурті головною має бути музика.

 
Миші в очах письменників виглядають дуже здібними музикантами : це підтверджує  історія Дани Кавелі про неперевершеного Сильвестра.  Одного дня Сильвестр чує звуки скрипки – і вони назавжди змінюють його життя. Відкривши чарівний світ музики, мишеня майструє з ключика саморобну скрипку. А хлопчик, який надихнув його на це, стає першим щирим другом Сильвестра. Завдяки цій дружбі і музиці мишенятко змогло прийняти свою сіру хвостату природу, відшукати щастя і наповнити життя чимось важливим і справжнім.
Із головним героєм цієї книги – Міколаєм Вербицьким – читачі уже мали нагоду познайомитися в іншій книжці авторки – «110 вулиць». Але та історія стосувалася його старшого брата Міхала. Тут же Міколай виходить на перший план, і ми дізнаємося про його шалену любов до гри на барабанах, мрії про те, аби стати ударником у рок-гурті, самотність і нове хобі – досліджувати автобусні маршрути Варшави. Незабаром життя Міколая налагодиться – він знайде нових друзів і підтримку, здійснить свою мрію і круто виступить на концерті. А читачі отримають не лише історію музичного успіху з безліччю деталей, які занурять у середовище підлітків-рокерів, а й немало тем для роздумів про стосунки батьків-дітей, адаптацію у новому середовищі, соціальну нерівність і важливість подолання стереотипів.

Герої книги Йонни Ягелло "Зелені мартенси" Опта і Фелікс – підлітки з неповних сімей, які мусять взяти на свої ще дитячі плечі тягар недитячих проблем і турботу про близьких. Їх зводить докупи самотність і бажання піклуватися про того, кому важче. Опта підкорює Фелікса своєю несхожістю на усіх інших дівчат, вмінням бачити добре і світле в навколишній дійсності і музичним талантом. І музика стає не лише спільним захопленням, а й підставою частіше бувати разом.


Ця книжка у 2011 році стала лауреатом премії імені Роальда Дала. Написана вона у формі щоденника головного героя, Тома Гейтса – трохи бешкетного, але загалом непоганого хлопця, поведеного на музиці. Він слухає її, щойно розплющивши очі, замість ранкової гімнастики бриньчить на гітарі, а ще хоче заснувати рок-гурт «Зомбособаки» (крута назва, еге?). Єдине заняття, яке він любить майже так сильно, як музику, – дратувати старшу сестру Делію (та хто з молодших братів цього не любить?).



Немає коментарів:

Дописати коментар