8 жовтня 2020 р.

З привітом з Білої Церкви, або Поштова станція – історичне місце Білої Церкви

9 жовтня 1874 року 22 країни світу підписали Бернський договір, заснувавши Генеральний поштовий союз. З того часу в світі відзначають Всесвітній день пошти або Міжнародний день поштової служби.

До речі, сьогодні у складі організації вже 189 країн і називається вона Всесвітнім поштовим союзом.
Не зважаючи на те, що пошта переважно асоціюється з «електронкою», ще не перевелися в Україні професійні листоноші. І навіть навпаки – з’являються приватні поштові та кур’єрські служби, ми, нарешті, можемо легко і просто отримувати посилки з інших (навіть дуже далеких) країн, а паперові листи стали уособленням романтики.
Якщо ж ви сьогодні чекаєте посилку або хочете відправити комусь послання, сплатити комуналку чи просто постояти в черзі, не забудьте привітати працівників пошти з прийдешнім професійним святом!
      А як розвивався поштовий зв’язок у нашому місті?
У першій половині ХІХ ст. Біла Церква зайняла одне з провідних місць в Київській губернії у розвитку промисловості й торгівлі. Тут інтенсивно розвивались млинарство, цукроваріння, шкіропереробка, які з часом стають містотворчим фактором розвитку приватновласницької білої Церкви. Тож постала і необхідність організувати поштову станцію з кіньми та перевізниками. З часом вона перетворилась в постійну службу для пересування й передачі письмових повідомлень.
Комплекс споруд був зведений в 1825-33 рр. на кошти Браницьких. Ім’я архітектора невідоме. У березні 1830 р. Український поштамт доповідав Київському військовому губернаторові про відкриття постійної повітової поштової експедиції, замість тимчасової. Поштові правила вимагали від експедиції «задля уникнення зволікання» тримати день і ніч три-чотири готових до відправки запряги коней і двох поштарів «в усьому одягнутих».
Ансамбль займає площу близько 1,5 га і складається з двох частин. Перша частина споруд – будівлі поштової станції, готелю і заїзду. В другій знаходились служби – каретне приміщення, кузня і конюшня. Всі споруди ансамблю стриманого просторого класичного стилю. Основне місце займала в ансамблі пошта. 
Тут нині знаходиться 17-те міське відділення зв’язку. Готель і заїзд – прямокутна в плані одноповерхова будівля з портиками по головному фасаду. Зараз її орендують кілька малих підприємств.
Каретний заїжджий двір ще простіший за архітектурою. В глибині його – каретне приміщення і кузня. На головному фасаді – два широкі аркові в’їзди для карет. Праворуч від каретного приміщення знаходилась цегляна конюшня, яка зараз використовується під склади.
В 1844 році ансамбль постраждав від пожежі і був відновлений у 1848 році. На його прикладі можна побачити, як з розвитком міста на зміну культовим і палацо-садибним ансамблям приходять ансамблі міських громадських установ.
Ансамбль споруд поштової станції викликає інтерес, оскільки зберіг первісне планування й архітектурне вирішення. Це унікальна пам’ятка архітектури в Україні, тому ансамбль цієї станції в 1979 р. був взятий під державну охорону.  
 До речі, у Білій Церкві існувала ще й перша поштова станція, яка розташовувалася перед в’їздом до Білої Церкви на розі сучасного бульвару Михайла Грушевського та вулиці Ярослава Мудрого. Її споруди були знесені при розширенні садиби заводу «Сільмаш» у 1980-х рр. Ще в 1853 р. сучасна вулиця Ярослава Мудрого біла відома як Перша (Головна) Поштова.
В публікації використані матеріали з книг:
1. Будівельна історія Білої Церкви ХІ-ХХІ століття. Т.1. Від середньовічного граду до сучасного міста / Олексій Стародуб, Євген Чернецький, Анатолій Бондар, Олександр Ярмола. – Біла Церква: Пшонківський О.В., 2017. – 345 с.;
2. Федотов В.М. Біла Церква: нотатки архітектора міста / Володимир Федотов. – Біла Церква: Альманах «Біла Церква» - ЦНК «Юр’їв», 1998. – 133с.;
3. Біла Церква. Шлях крізь віки: історичний нарис про Білу Церкву / упоряд. П.І Юхименко; літ. опрацюв. А.І. Гая – Біла Церква: Буква, 1994. – 380 с.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар