1 грудня 2020 р.

СНІД: ЗНАТИ, ЩОБ ЖИТИ

 ЩО ТАКЕ СНІД? СНІД - синдром набутого імунодефіциту. Комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом (ВІЛ) імунної системи. СНІД – це дуже серйозна хвороба, яку викликає маленька невидима істота – вірус, який називається ВІЛ. Організм має захисників, що охороняють його від різних мікробів. Навіть коли ти захворів, твої захисники борються з інфекцією і намагаються допомогти тобі одужати якомога скоріше. ВІЛ може вбивати цих захисників, і тоді організм стає беззахисним перед мікробами, які і викликають хвороби. Коли так трапляється, людина починає сильно хворіти. Це називається СНІД. Якщо у людини в організмі ВІЛ, вона може декілька років не відчувати, що заразилася.  
У КОГО БУВАЄ СНІД? СНІД буває, тільки якщо в організм попав ВІЛ. ВІЛ передається тільки тоді, коли деякі рідини із тіла людини, у якої є ВІЛ, попадають в організм іншої. Цього не відбувається, якщо ти просто торкаєшся людини, у якої є ВІЛ, або користуєшся з нею одними речами. ВІЛ не можна підхопити як застуду.  
Вірусом можна заразитися: 
- через кров або предмети, які забруднені кров’ю, 
- статевим шляхом, 
- від матері до дитини, під час годування груддю, 
- нанесення татуювання . 
Необхідно дотримуватися здорового способу життя, уникати випадкових статевих зв'язків, утримуватись від вживання наркотичних речовин, не піднімати на вулиці шприців.  Хоча тепер не існує вакцини від ВІЛу і ліків, здатних повністю позбавити людину від вірусу, розроблено і впроваджено ефективну схему лікування, яка дозволяє знизити вміст ВІЛу в організмі, підтримати імунітет і значно покращити якість життя ВІЛ-позитивного. 
Своєчасне звернення по медичну допомогу підвищує ефективність лікування, яке включає не тільки призначення ліків, але й консультування та підтримку людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом
 Нехай кожна людина до кінця усвідомить всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробить усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції. 
В бібліотеці можна почерпнути більше інформації  про СНІД та здоровий спосіб життя з книг, які зібрані на книжковій тематичній полиці "Не зламай свою долю".

 

Немає коментарів:

Дописати коментар