21 грудня 2020 р.

Новий рік по-європейськи

Новий рік — одне з небагатьох свят, яке відзначали ще в Давньому Єгипті, Персії та Вавилоні (щоправда, його святкування тоді збігалося з початком відродження природи, тож відбувалося в березні). Це, мабуть, єдина подія, яку щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах. Але в кожного народу існують особливі традиції, пов’язані з цим святом.

 У Польщі, Чехії та Німеччині Новий рік називають ще Сильвестровим днем. Справа в тому, що коли настав 1000-й рік, люди чекали кінця світу — за легендою, тоді з моря повинен був виповзти змій Левіафан, щоб проковтнути всю Землю, але Святий Сильвестр переміг змія в невидимій битві, запобігши апокаліпсису. Тому це свято відзначається феєрверками і народними гуляннями. Італійці .
Французькі новорічні традиції в деяких моментах перетинаються з українськими.
У Великій Британії на Новий рік подарунки не дарують. мають незвичайні традиції святкування Нового року. Опівночі, після першого удару дзвонів, вони викидають з вікон різні предмети. Це можуть бути навіть крісла і тумбочки. Таким чином італійці позбуваються в Новий рік від всього старого і очищають в своєму будинку місце для нового. Зокрема, французький Дід Мороз, також як і український, приносить в новорічну ніч подарунки дітям і складає їх у черевичок. 
Є у французів і новорічні прикмети — наприклад, там вважають, що господар-винороб повинен обов’язково почаркуватися з бочкою вина, щоб в майбутньому році був хороший урожай. При цьому англійці відзначають це свято в колі сім’ї, накриваючи святковий стіл. Як і в Україні, символом Нового року в Англії є прикрашена ялина, але її наряджають ще на Різдво. З Новим роком в Британії пов’язано багато стародавніх ритуалів і спостережень. Наприклад, там прийнято, коли годинник починає бити північ, відкрити задні двері будинку і випустити Старий рік, а з останнім ударом впустити Новий рік в передні двері. В Англії до свята прикрашають будинки не лише ялинками, але й гілочками омели. Вважається, що ця рослина приносить у дім щастя та охороняє його мешканців від хвороб. Опівночі господар будинку відкриває задні двері для того, щоб випустити старий рік, а вхідні — для довгоочікуваного нового року. Цікаво, що саме в Англії започаткували традицію обміну різдвяними листівками. В Ірландії напередодні Нового року двері всіх будинків відкриваються навстіж і будь-хто може увійти до них та приєднатися до святкування. Гостя обов’язково посадять на почесне місце й поставлять перед ним найкращі ласощі. А після домашнього застілля ірландці вирушають гуляти на вулицю, адже зустрічати прихід Нового року заведено біля ялинки на центральній площі міста. 
 
У Болгарії традиційно зустрічають Новий рік удома. Перед початком свята наймолодші діти співають гостям колядки біля ялинки, а ті в знак подяки вручають їм подарунки. Напередодні Нового року в Болгарії купують палички з дерену (кизилу) — обов’язковий атрибут свята. А вже 1 січня діти вітають рідних і близьких зі святом, легенько вдаряючи їх цими паличками. А ще в болгарських будинках з 12-м ударом годинника на мить гасне світло — для новорічних поцілунків. Тільки після них господиня розрізає пиріг із запеченими в ньому сюрпризами (монетки, горішки тощо). Така традиція пирогів-сюрпризів поширена ще в Румунії та Австралії. Найбільш відомою новорічною традицією Італії вважається звільнення помешкань від мотлоху. Так, італійці в новорічну ніч викидають з дому всі старі або непотрібні речі (інколи навіть з вікон своїх будинків). Вважається, що на місце старих речей прийдуть нові. З першим днем Нового року пов’язана ще одна італійська традиція — приносити в дім «нову воду» з джерела як символ нового щасливого життя А от дарувати подарунки в новорічну ніч в Італії не заведено. Їхній «Дід Мороз» — Баббо Натале — приходить до діток раніше, на Різдво (24 грудня). Але маленькі італійці з нетерпінням чекають ще одного свята — Хрещення (6 січня). В цю ніч Фея Бефана, зовні схожа на нашу Бабу Ягу, на чарівній мітлі облітає всі будинки, відкриває їх золотим ключиком і залишає подарунки слухняним діткам. А той, хто поводив себе нечемно, може знайти в своїй шкарпетці біля каміна дрібку попелу чи вуглинки. В Іспанії Новий рік святкують у колі друзів. Тут існує традиція — в новорічну ніч з’їсти 12 виноградин (по одній з кожним новим ударом курантів). Іспанці вірять, що виноград принесе їм удачу в кожному місяці наступного року. В місцевих магазинах навіть продаються баночки з очищеними від шкірки та насіння ягодами. Цій традиції вже більше ста років: вона була започаткована в 1908 році, коли місцеві фермери зібрали надвисокий урожай винограду. Новий рік у Греції збігається з Днем святого Василія, який і приносить дітям подарунки. У цей день греки, прийшовши з храму, дотримуються певних обрядів. Як правило, господар будинку освячує в храмі великий гранат і розбиває його на подвір’ї. Чим більше зерен посиплеться з плоду, тим щасливішим буде новий рік. А ще в новорічний вечір у Греції особливе значення надають і звичайному камінню, взятому на дорозі або біля струмка. Будь-який гість, що входить у будинок господарів, має кинути камінь зі словами: «Хай багатства цих господарів будуть такі ж важкі, як цей камінь». Та, незважаючи на відмінні традиції святкування Нового року, жителі кожного куточка планети чекають на це особливе свято й привносять у його святкування національні особливості. В нашій країні Новий рік зустрічають у колі сім’ї, біля прикрашеної ялинки, загадуючи бажання під бій курантів. І кожен з нас хоча б на мить згадує, як це — бути дитиною та вірити в новорічні дива.

Немає коментарів:

Дописати коментар