3 грудня 2020 р.

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА - МАНДРІВНИЙ ФІЛОСОФ

3 грудня святкує День народження Григорій Сковорода - поет, філософ, мислитель, музикант та педагог. Його твори залишаються актуальними в усі часи, бо з них можна почерпнути життєву мудрість, знайти відповіді на важливі питання, вони виховують найкращі моральні якості. Григорія Сковороду називають першим філософом-містиком, українським Сократом та надзвичайно талановитим промовцем, слова якого влучали в самісіньке серце.

Мудрі поради для життя від філософа Григорія Сковороди:

-Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.

-Добрий розум, робить легким будь-який спосіб життя.                         

-Як хто посіє в юності, так пожне в старості.

-З усіх утрат втрата часу найтяжча.

-Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо: ми прагнемо до того, чого немає, і нехтуємо тим, що є, так ніби минуле зможе вернутись назад, або напевно мусить здійснитися сподіване.

-Ти робиш найкращу і для тебе рятівну справу, коли твердо ступаєш по шляху доброго глузду.

-Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то, на мою думку, ти щасливий.

-Вода без риби, повітря без пташок, час без людей бути не можуть.

До речі, за життя мислителя жодної його книги не було надруковано - люди передавали один одному його твори шляхом переписування рукописів. Нам сьогодні пощастило більше - маємо змогу доторкнутися до скрабниці мудрості з книг, котрі є в фонді бібліотеки.

Книжка «Сковорода від А до Я» продовжує серію абеток-енциклопедій для родинного читання і розповідає про великого мрійника, мандрівного філософа та педагога.
Збірка «Сад божественних пісень» цікава наспівністю, роздумливістю, філософським характером – про високе призначення людини на землі.

Шукаємо щастя по країнах, столiттях, а воно скрiзь i завжди з нами; як риба в водi, так i ми у ньому, i воно бiля нас шукає нас самих. Нема його нiде вiд того, що воно скрiзь. Воно схоже до сонячного сяйва - вiдхили лише вхiд у душу свою.

Ця книга говорить із читачем багатьма голосами та багатьма мовами. 30 байок Григорія Сковороди, написані староукраїнською мовою в 70-х роках XVIII століття. Сковорода до кожного з текстів написав своє ж пояснення — «силу», — й у книзі ці «сили» посідають рівнозначне місце з байками та ілюстраціями. Розгорнувши книгу вирушиш читачу в інтелектуальну й візуальну мандрівку крізь епохи античності та бароко до сьогодення. Ілюстрації до кожної з байок поєднують традицію та новаторство, класичні графічні техніки та сучасні експерименти. Тут давні барокові гравюри транспоновані у цифровий вимір, немовби хтось надіслав їх із минулого з допомогою бінарного коду. Кожен образ — це візуальний ребус із багатьма прихованими символами, алюзіями з Біблії, цитатами автора і латинськими прислів’ями. Книжка стала лауреатом конкурсу Книжкового Арсеналу 2019 року на кращий дизайн.

Григорій Сковорода зрікся світу й кар’єрного росту, хоча й мав високі досягнення та блискучу освіту. Замість родинного затишку обрав постійні мандри й самотність – та при цьому вважав себе неймовірно щасливою людиною. Віддаючи шану філософові,на банкноті  500 гривень зобразили його портрет.


Немає коментарів:

Дописати коментар