15 лютого 2021 р.

СТРІЛИСЯ ДВОЄ-ЗИМА З ВЕСНОЮ

15 лютого відзначається свято Стрітення Господнього. Цей день присвячений принесенню немовляти Ісуса в Єрусалимський храм. Народне свято Стрітення має дохристиянське коріння та знаменує час, коли зима вперше зустрічається з весною. Його ще називають Зимобор, Стрічення, Стріщення або Громниці. Вважалося, що зима з весною перетинаються на дорозі та сперечаються, хто ще залишиться в цих краях господарем. Визначали переможця за погодою під вечір: якщо стало холодніше, то зима ще залишиться у своїх володіння, а якщо потеплішало — весна взяла верх і її прихід буде раннім. Назву Громниці свято отримало, бо це був єдиний день зими, коли можна було почути відлуння грому.  Прикмети нерідко стосувалися води. Якщо на даху висіли бурульки — їх збивали й розтоплювали у воду. Цю талу воду вважали цілющою, тож її додавали в ліки чи освячували нею обереги, будинки, худобу, подвір’я. Навіть вулики пасічники кропили цією водою. Християни цього дня носять до церкви святити воду. Ще, запалюють свічки, які називаються «громничими. Особливо в цей день дбали про домашню худобу, птицю, плодові дерева і насіннєве зерно. Вважалося, що вітер в Стрітення з дерев обтрушує нечисть, що забезпечує урожай фруктів. У зв’язку з цим існував звичай після Стрітенської заутрені руками трясти фруктові дерева. Ще в цей день господині посилено годували курей, щоб вони несли багато яєць

Бібліотекарі в читальній залі для  користувачів оформили книжкову  виставку «Обереги, що не губляться в віках», на якій зібрали літературу, що змістовно розкриває українські традиції  Стрітення.


Читачі залюбки знайомилися з літературою з книжкової виставки, собливо припав до душі  вірш «Стрітення» зі збірочки Тетяни Строкач «Веселковий дивосвіт».

 


Немає коментарів:

Дописати коментар