8 квітня 2020 р.

8 КВІТНЯ-МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РОМІВ

Сьогоднішню інформину ми підготували для вас про мандрівний народ.
Міжнародний день ромів встановлений  на І Всесвітньому конгресі союзу ромів (International Rom Committee, IRC), що відбувався в Лондоні 8-12  квітня 1971 року.
Цього дня, за традицією, роми у певний час запалюють на вулицях свічки, як символ єдності ромського народу, та спускають на воду річок вінки, що має символізувати нелегку долю народу - вічного блукальця без історичної батьківщини.  Вважається, що народ цей прийшов колись прямо з Індії в Європу і називався по-іншому – дравіди.
На тому ж таки з’їзді був затверджений і національний прапор ромів – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині.
 
Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо - кочове життя, а ще підкреслює зв’язок циган зі стародавніми індоаріями. Гімн ромів написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».
Роми розмовляють ромською мовою індоарійської групи індоєвропейської сім'ї, що розпадається на ряд діалектів. Зазвичай володіють також мовами народів, серед яких живуть.
Частина ромів тривалий час зберігала споконвічні заняття (обробка металу, дерева, плетіння кошиків, конярство, ворожіння) і мистецтва (музика, співи, танці, акробатика, дресирування тварин).
Щедрість, гостинність, вірність сімейним традиціям – це риси національного характеру ромів. . У ромів ганебним є пияцтво. Золото для ромів вважається амулетом. Не важливо яке вбрання на жінці, головне аби мала золоті прикраси.
З усіх національних меншин роми найменш інтегровані в суспільство.   Чисельність ромів у світі - близько 12 млн чоловік, в Європі до них зараховують себе близько 10 млн осіб. Однак ці дані не є точними через кочовий спосіб життя ромів. Закарпаття - єдина область в Україні, де роми проживають компактно.
 Ромська нація подарувала світові чимало знаменитостей і талантів. Серед них:  Чарлі Чаплін, Кармен Амайя, Ерік Кантона, Елвіс Преслі, Джанго Рейнхардт, Броніслава Вайс (Папуша), Ронні Вуд, Софія Ковалевська, Боб Хоскінс, Йоганн Тролльман, Тайсон Ф'юрі та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар