24 листопада 2020 р.

КАРЛО КОЛЛОДІ - ІМЕНИННИК!

 24 листопада, далекого 1826 року  народився  італійський письменник та журналіст, автор казки "Пригоди Піноккіо" - Карло Коллоді. Він був найстаршим із десятьох дітей. Влітку усіх дітей відвозили у містечко Коллоді, на батьківщину матері.Саме назву містечка свого дитинства Карло, зайнявшись журналістикою, взяв за псевдонім, з яким увійшов до літератури.

За його власними розповідями, у дитинстві він був відчайдушним шибеником. Тому мрії героя його найвідомішого твору Піноккіо «їсти, пити, спати, насолоджуватися та з ранку до вечора вештатись» були добре знайомі Карло. А історії, які він вигадував для приятелів, можна вважати першими літературними вправами майбутнього письменника.

Цікаві факти по'язані з автором і його твором:

Письменник взяв собі псевдонім Коллоді (справжнє прізвище Лоренціні) в 1856 році за назвою села Коллоді в Тоскані, де зростав.

"Пригоди Піноккіо" спочатку публікувалися у вигляді роману-фейлетону на сторінках «Газети для дітей» і лише у 1883 році вийшли окремим виданням.. Свою кар'єру Коллоді почав з перекладів творів Шарля Перро.

 "Піноккіо" - у перекладі з тосканського діалекту "кедровий горішок" - прославив не тільки письменника, а й містечко Коллоді, де дерев'яному хлопчику встановлено пам'ятник.

На честь головного героя твору на хуторі Коллоді побудували Парк Піноккіо. Сьогодні ця місцевість відома як Країна Піноккіо.

"Пригоди Піноккіо" спочатку складалися з 15 глав, де в кінці головний герой був повішений грабіжниками на дубі. Читачі були незадоволені подібною кінцівкою й автору довелося взятися за продовження, яке вилилося ще в 21 главу.

Книга "Пригоди Піноккіо" переведена приблизно на 87 мов. А "Пригоди Буратіно" Олексія Толстого є літературною адаптацією казки Карло Коллоді. Цікавезну книгу маємо у фонді бібліотеки, тож чекаємо на вас, любі користувачі!

Немає коментарів:

Дописати коментар